Saturday, December 27, 2008

renungan buat yg bergelar muslimah

kaum hawa dicipta dari rusuk adam..bukan dari kpl utk dijadikan atasnya…bukan dari kakinya utk di jadikan alasnya…melainkan dari sisinya utk dijadikan teman hidupnya…dekat pada lengannya utk dilindungi…dan dekat pada hatinya utk dicintai….

bertapa uniknya proses penciptaan kaum hawa…penuh dengan kelembutan…untuk menjadi pendamping hidup kaum adam…mendidik anak-anak…membantu dalam proses mengembangkan dakwah….menyambung zuriat umat rasulullah….

adam akan sunyi tanpa hawa….dunia x kan indah tanpa hawa….tapi ingatlah kaum hawa sekalian…jgn sekali-kali kita menjadi fitnah bagi kaum adam…rasulullah pernah barsabda…fitnah paling besar pada akhir zaman ialah perempuan…. janganlah kita menarik kaum adam ke neraka….tapi bimbinglah mereka ke syurga…gunakanlah kelembutan mu kepada kaum adam yg halal bagimu…moga2 kita menjadi salah satu bidadari syurga….

Dari Abu Said Al-Khudri RA, dari Nabi saw bersabda: “Sesungguhnya dunia itu manis dan lazat, dan sesungguhnya Allah menitipkannya padamu, kemudian melihat bagaimana kamu menggunakannya. Maka HATI-HATILAH terhadap DUNIA dan HATI-HATILAH terhadap WANITA, kerana fitnah pertama yang menimpa Bani Israel adalah disebabkan WANITA”(HR Muslim) (At-Taghaabun 14-15).

cantik wanita kerana kejernihan wajah,
manis wnita kerana senyum,
ayu wanita kerana kesederhanaan lahiriah,
hebat wanita kerana kesabaran,
mulia wanita kerana keimanan dan kecintaan illahi…

wallahualam….

No comments:

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive