Sunday, August 9, 2009

NIKMAT YANG TAK TERDUGA

Assalamualaikum

Alhamdulillah 3x.....Allah masih sayang dekat kita semua.Allah masih bagi kita kesempatan untuk hidup di bumi Allah ni. Allah masih bagi kita peluang untuk menghirup oksigen. Sangat banyak nikmat yang Allah berikan pada kita kan??.

Ok cukup...hari ni ana nak citer pasal pengalaman seharian ana pada hari sabtu....(kemarin)...banyak yang berlaku secara kebetulan dan semua tu nikmat Allah...

paginya kakak usrah ana kak tasya ajak turun riadhah di court zc. ingatkan saja2 nak menghirup udara sambil berusrah...so ana turunlah pakai baju sukan + sandal... :)

'la ateh (gelaran usrah ana) awat pakai kasut sandal?? camna nak main nih..' tulah yang along tasya (kak usrah analah) cakap...heheh pakat gelak kami kat situ....kak farah pown ada..5 minit tunggu yang lain semua tak turun..semua ngantuk...yang ada 4 orang ja...ana..along..achik dengan kak farah..so kami pun warm up...pastu main nettball even 4 orang ja..(boleh bayangkan x???)....2 lawan 2...ana geng ngan acik..so kami buli kakak2 kami..for sure la group ana menang... heheh :) sorry along..

dalam dok main 2..rupa2nya ada hisbah yang nak guna court nak buat tournament futsal...tapi group x cukup..yang turun cometee hisbah ja..so kami as pemain yang sangat profesional..(perasan gila)..di jemput untuk lawan dengan team cometee...bincang punya bincang..kami terima atas beberapa sebab...yang utamanya sebab ada refreshment..(save budget tok breakfast)..hehehhe alhamdulillah

bermulalah perlawanan futsal antara 2 group..(yang berlagak pro)....riuh satu court to..alhamdulillah tak dak brother...lepas 5 minit main..satu gol pon tak dak g...macam2 yang jadi..pegang bola guna tanganla...macam2 ada...barulah paham kenapa Allah tak jadikan ni permainan utama orang perempuan...sebab memang payah...

break 5 minit...

sambung balik main...main2 punya main...gelak ja banyak...ada yang jatuh..ada yang ala2 zidane..tapi at last satu gol pon x dak... :')..so buat penalti sebab nak cari winner...alhamdulillah berkat pro yang allah bagi pada diri...(ish x abis2 lagi nak promote dirikan) heheh berjaya sumbang gol utk group...muslimat power!!!! tapi dua2 group seri...so dah malas nak main sebab dah pukul 9 pagi...kami pon berenti...then ada penyampaian hadiah..alhamdulillah dah la dapat makan..dapat hadiah g...(alhamdulillah)

ok stop citer main...citer lain pulak...

balik dari library...ana dengan acik keluar gi masjid india lepas asar..ni semua on the spot...tak rancang pown nak kuar...plan utamanya nak p DQ ngan Asma' ..nak tengok depa konvo..tapi x leh p sebab Asma' ada kursus jawab soalan under HMS...kak Farah ajak p ngan dia..tapi rasa berat hati pulak nak p sebab asma' tak dak..sian kat asma;..so tak p lah...

kenapa tiba2 citer pasal benda lain nih??

ok back to the true actual story...

niat asal kuar ngan acik...nak cari kain nak buat tudung....bila smapai masjid india..orang punyala ramai..kami pun jalan2 cari kedai...tapi x jumpa kedai yang jual kain...

tapi!! ana jumpa satu kedai yang buatkan hati ana terpaut...kedai buku agama...disebabkan diri ni Allah kurniakan dengan perasaan cinta dan suka pada buku...bila jumpa kedai buku ja..mesti excited..so kami masukla kedai tu..banyak sangat buku dia...tertarik dengan dua buah buku nih...tajuk dia..MUJAHID CINTA dan satu g tak ingat..so cakap kat acik macam mana nih...kalau ikut hati nak borong satu kedai..then lepas bermusyawarah di tengah kedai dengan acik...(macam kedai tu kami punya pulak)..keputusan diambil...ana beli buku MUJAHID CINTA dan acik pulak beli buku satu g..nanti boleh tukar2..rasa sedih pulak bila keluar dari kedai buku tu...(luah perasaan pulak)..hhuhu..tak pa insyaAllah ana p lagi..hehhe..

perjalanan diteruskan dengan misi utama nak cari kain nak buat tudung..tapi lastnya..tak jumpa...so berenti solat maghrib kat masjid sebelah bazar...jumpa dengan sorang budak kecik ni..nama dia maryam..comei sangat....(sempat p cubit pipi dia lagi)...leps maghrib kami teruskan pengembaraan kami p cari makan..then makan capati kat kedai mamak...sambil membungkus mee goreng dan keow teow goreng..(betul x eja??)..pastu naik lrt...balik....

eh sebelum tu..sempat p beli stokin kat along...sebab stokin along terkoyak masa main futsal tu..hehhe tak bagi lagi..apa reaksi along ha??

sampai kat uia dalam pukul 9 malam lebih...p musolla solat dulu..makan2 then baru naik bilik...


p/s: macam2 dapatkan..walaupun semua tu kebetulan..tapi semua ada hikmah...main futsal..shat tubuh badan..then Allah bagi makan lagi..alhhamdulillah..sambil kuatkan ukhwah..jalan2 kat masjid india...dapat tenangkan fikiran yang stress dengan study..even x dapat apa yang dicari..Allah ganti dengan satu yang lebih baik..BUKU...

Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.

(al baqarah: 216)


SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive