Thursday, January 28, 2010

FATRAH IMTIHAN


Gelombang peperiksaan kian terasa di bumi CFS IIUM. InsyaAllah beberapa minggu sahaja lagi FINAL EXAM akan bermula. Masing-masing sudah mula sibuk dengan study masing-masing. Nak pastikan kejayaan FINAL EXAM dalam genggaman. Namun di saat sahabat lain asyik, khusyuk dan leka menelaah pelajaran, aku terfikir dan tersentak. Adakah kita lebih mementingkan exam dunia dari exam akhirat?

Kalau dilihat, exam dunia kita tahu di mana, bila dan apa yang akan di soal. Kita boleh membuat persediaan yang secukupnya kerana kita tahu tarikh exam dunia kita. Namun exam akhirat? Mampukah kita berbuat yang sama? Mampu kita bersedia dengan sepenuhnya seperti mana kita bersedia dengan exam dunia?

Lupakah kita dengan exam ibadah yang setiap hari Allah nilai? Exam solat kita, Exam bacaan Al Quran kita, exam amalan seharian kita. Gread apakah yang kita dapat untuk amalan seharian kita? Kadang-kadang kita terlupa dan terleka. Sesuai dengan fitrah manusia sebagai insan yang pelupa. Sepatutnya kita seimbangkan exam dunia dan akhirat kita beserta dengan exam amalan seharian kita. Kita tidak tahu bila kita akan di jemput ke tempat EXAM sebenar kita. Mungkin sekarang, mungkin satu saat lagi, mungkin satu minit lagi, mungkin satu jam lagi, mungkin satu tahun lagi. Mantopkan lagi persediaan kita untuk EXAM yang sebenar. Agar kita MUMTAZ di sana.

Dalam fatrah peperiksaan, ada benda yang kita terlepas pandang. Bila sibuk mengulangkaji, ukhwah dengan sahabat kian renggang. Semua sibuk memikirkan hal dan study masing-masing. Gerak kerja dakwah ditinggalkan dengan alasan sibuk untuk peperiksaan. Teringat dengan kisah sahabat kita arwah AMMAR pelajar universiti Al Azhar yang meninggal di sana. Bertapa kisahnya sangat menyayat hati. Mampu menitiskan air mata sesiapa sahaja yang membacanya.

Dikala sahabat lain sibuk dengan peperiksaan, Ammar merasakan bahawa ukhwah antara beliau dan rakan-rakan kian renggang. Arwah yang mengambil jurusan kedoktoran berusaha keluar membuat survey ke beberapa tempat percutian bagi mengumpulkan semula sahabat-sahabat beliau bagi merapatkan balik ukhwah. Teringat kata-kata ibu arwah AMMAR bila beliau memberitahu hal ini kepaa ibu beliau. "AMMAR, ilmu kedoktoran yang kamu belajar itu takkan di bawa ke dalam kubur " itu kata ibu beliau. Namun Allah mentakdirkan segala-galanya. Ammar meninggal di sana semasa beliau sedang berusaha mencari tempat untuk merapatkan balik ukhwah mereka. Subhanallah. Syahidnya seorang jundullah. Mampukah kita jadi seperti itu? Moga fatrah peperiksaan ini bukan merenggangkan lagi ukhwah antara kita, namun merapatkan lagi.

No comments:

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive