Thursday, June 3, 2010

TAK KENAL MAKA TAK CINTA

Alhamdulillah salam ukhwah buat semua sahabat perjuangan dan saudara seIslam. Alhamdulillah program TA'ARUF WEEK(TAWE) baru saja melabuhkan tirai. Ahlan wasahlan wa marhaban bikum buat adik-adik ke Center For Foundation Studies,International Islamic University Malaysia (CFS IIUM). Post kali ini lebih banyak untuk menceritakan pengalaman bergerak kerja sepanjang TAWE.


Hari pertama mendaftar untuk induction telah membuatkan diri sangat tak semangat untuk TAWE sebab di letakkan dalam unit yang langsung tak der dalam pilihan iaitu PREPARATION AND TECHNICAL. Nak membantah tak boleh sebab ini satu arahan. Alhamdulillah ada geng. Kak Syakirah juga 'tercampak' ke biro yang sama yang lebih famous dengan gelaran PREP & TECH. Induction bermula dengan ahli2 prep & tech yang sangat senyap. Semua macam malu2 and tak biasa. Biasalah...bak kata head PREP AND TECH~AHMAD AMIN ALEMAN..."kita ni akan sibuk bila dah start TAWE"....so macam relax sikitla....proses ta'aruf sesama committee bermula...


Kemesraan antara ahli mula terserlah bila TAWE bermula..semua dah menjadi diri masing2. Tempat lepak utama kami di OPERATING ROOM(OR) dekat dalam office maintenance.. Sejak tu rasanya office tu mula reyuh dengan suara kanak-kanak prep & tech...perasaan gembira and bahagia dicampakkan ke prep and tech mula datang..gembira sebab dapat job yang tak pernah buat lagi..perghh...budak sciences buat kerja mechanical...heheh..sikit je la...memang pengalaman berharga la...and lagi gembira sebab ukhwah makin berkembang..dah jadi macam family pulak...memang rapat sangat...

hari2 TAWE dilalui dengan tabah sebagai committee prep and tech...situasi di OR makin rancak dengan kehadiran makanan and rezeki yang tak putus2....boleh kata setiap hari ada saja makanan kat dalam OR tu...jazakallah hu khairan kathir buat MADAM SAODAH yang bagi duit untuk kami makan DOMINO PIZZA and bagi kek yang sangat SODAP!!...abang anas yang belanja nasik lemak pagi2....and jugak abang saiful yang treat nasik lemak.....perghh...alhamdulillah rezeki2...

Berada dalam prep and tech telah berjaya meluaskan lagi view....we learned the attitude of each person...that's why people said....everything yang Allah aturkan...ada hikmahnya...know.. I've seen the hikmah ...alhamdulillah....

last day of TAWE memang very sad... macam tak nak berpisah dengan adik beradik prep and tech. Itulah keajaiban ukhwah yang Allah hantar....tapi x per....setiap pertemuan pasti ada perpisahan and setiap perpisahan akan diikuti dengan pertemuan kembali...moga adik beradik prep and tech istiqamah selalu and sentiasa dalam rahmat and redhanya...

lastly, there's special words for all of prep and tech family.....

Teman, aku ingin.....
Teman tersayang,
Aku ingin kita seperti Abu Bakar al-Siddiq,
Persahabatan dijalin kerana al-khaliq,
Harta dikorban bukan sedikit,
Cintakan kebenaran, sanggup bersakit.

Serta tawakal Ibrahim mulia,
ketika meninggalkan insan tercinta,
di bumi tandus tanpa bicara,
menyakini Allah sebagai Penjaga.

Aku impikan antara kita seorang Umar,
berdiri tatkala tunduknya manusia,
bersuara tatkala diamnya mereka,
menggerunkan musuh durjana.

Serta senyuman Syed al-Qutb,
ketika berhadapan dengan tali maut,
akidah mantap tidak terrengut,
roh dakwahnya tidak surut.

Aku ingin kita seteguh Ibnu Zubbair,
menahan panahan Hajjaj dengan rela,
bersama si ibu tua,
lantas syahid, rohnya ke syurga.

marilah kita menyemai benih Hassan al-Banna,
fikrahnya jernih, menggegar dunia,
merelakan tubuhnya dimamah peluru,
demi menegakkan kalam Allah dan Rasul.

Aku cintakan pemuda Giffari,
menentang kezaliman walaupun diancam,
moga kan lahir lagi di abad ini,
jiwa jitu pemuda yang tak pernah suram.

Aku ingin kita sepemaaf Yusuf,
Tetap mencintai saudaranya,
walaupun dihumban ke perigi tua,
terpisah dari ayahanda bertahun lamanya.

Aku ingin pusara kita harum mewangi,
bagai harumnya pusara Masyitah,
semerbak kasturi.

Aku ingin persahabatan indah ini,
bisa menjadi syafaat,
di Mahkamah Masyar nanti.

3 comments:

Nabila said...

memang best commitee tahun ni..smua sporting.. kalo bagi nasihat pun, semua dgn senyuman yang manis.. sayang dgn kakak2 smua...

nurjalilah said...

akak dulu preptech jgk:D

cahaya bisikan rahsia said...

nabila~alhamdulillah tu amanah baut kami untuk didik adik2...di UIA kita semua sama..kita gunakan konsep saudara seIslam...sebab tu kat uia x panggil senior ke junior..tapi panggil brother and sister....sebab kita semua bersaudara...

kak jal~owh..najwa ikut akak la nih...heheh

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive