Friday, October 22, 2010

BILA RESULT KELUAR

Bila mendapat keputusan exam,macam-macam reaksi yang boleh kita lihat.




Ada yang terkejut bila result terpapar di skrin.
Mungkin tak sangka akan mendapat result yang 'sebegitu'.
Mungkin terpana dengan perkataan 'DEEN LIST' di bawah slip.




Mungkin ada antara kita yang menitiskan air mata.
Mungkin kerana mendapat result yang selalu diimpikan.
Mungkin jugak kerana result jauh tersasar dari apa yang diidamkan.





Mungkin ada diantara kita yang marah.
Sebabnya, masih belum berjaya melihat result.
Dah beratus-ratus kali menekan REFRESH
namun masih belum fresh lagi.
SABAR!!!




Mungkin ada antara kita yang terus mencari si IBU dan AYAH.
Mungkin minta ampun dan maaf kerana mendapat result yang teruk.
Mungkin mengucapkan terima kasih kerana doa yang telah diberikan hingga berjaya.





Mungkin juga ada diantara kita yang terus melakukan
SUJUD SYUKUR.
Tanda kesyukuran yang tak berbelah bagi kepada
PENCIPTA.



Apakah reaksi anda?
Tak kiralah apa jua reaksi kita,kita tetap perlu bersyukur kepada Allah.
Walau sebaik mana result kita,ataupun seteruk mana result kita,
BERSYUKURLAH...
Redhalah dengan apa sahaja yang Allah berikan pada kita.
Jika kita bersyukur dan redha dengan apa yang Allah kurniakan,
insyaAllah Allah akan berikan yang lebih baik buat kita.



‘’ Dan apakah mereka tidak melihat bahwa Kami telah menciptakan buat mereka dari apa yang telah dilakukan oleh tangan (kekuasaan) Kami, berupa binatang ternak, lalu mereka atas nya menjadi pemilik-pemilik? Dan Kami menundukkannya untuk mereka, maka sebagian menjadi tunggangan mereka dan sebagaian mereka mereka makan. Dan mereka memperoleh padanya manfaat-manfaat dan minuman. Maka mengapakah mereka tidak beryukur????’’
(yassin:71-73)

Thursday, October 14, 2010

Best ke jadi wanita??

"Best ke jadi wanita?"

Saya tersenyum.

"Tak rimas ke kena tutup rambut, kena pakai baju longgar..bla..bla..bla.."

Saya buat muka comel.

"Perempuan ni kena bersalinla, jaga anakla, macam-macam lagi. Tak penat ke? Macam jadi hamba pulak"

Tangannya ditarik, duduk dibangku sambil wajahnya ku tatap.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"Jadi perempuan ni seronok"

"Ha!! Seronok??"

Mengangguk sambil tersenyum

"Jadi perempuan ni seronok sebab banyak kemuliaan yang Allah bagi.

1) Dalam apa-apa keadaan si ibu mesti diutamakan. Orang menyebut 'ibubapa' bukannya 'bapaibu'. Ha, ibu didahulukan dulu. Tidakkah seorang wanita itu rasa dimuliakan?

2) Rasulullah S.A.W. meriwayatkan hadis bahawa 'Syurga itu dibawah tapak kaki ibu'. Bertapa martabat seorang ibu yang juga seorang wanita sangat tinggi hingga digambarkan syurga itu dibawah tapak kakinya. Allah...

3) Dalam diri seorang wanita, Allah kurniakan satu anggota yang diberikan dengan namaNya yang mulia iaitu RAHIM (MAHA PENYAYANG). Bersyukurlah kita pada Allah sebab Allah bagi kemuliaan ini pada wanita bukan pada lelaki.

4) Walaupun wanita dikatakan kurang beribadat kerana adanya 'keuzuran' namun Allah tetap memberikan pahala kepadanya sebagaimana seorang wanita itu solat jika dia bersabar dengan keadaan tidak selesa yang dia alami. Subahanallah, pemurahnya Allah."



~~~~~~~~~~~~~~~~

Dia terangguk-angguk. Senyuman tercalit dibibirnya. 

"ALHAMDULILLAH"







p/s: 1) Bila cuti jer tak der idea nak update aper.
       2) Cuti tinggal beberapa hari je nih..Huhuhu 

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive