Thursday, October 14, 2010

Best ke jadi wanita??

"Best ke jadi wanita?"

Saya tersenyum.

"Tak rimas ke kena tutup rambut, kena pakai baju longgar..bla..bla..bla.."

Saya buat muka comel.

"Perempuan ni kena bersalinla, jaga anakla, macam-macam lagi. Tak penat ke? Macam jadi hamba pulak"

Tangannya ditarik, duduk dibangku sambil wajahnya ku tatap.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"Jadi perempuan ni seronok"

"Ha!! Seronok??"

Mengangguk sambil tersenyum

"Jadi perempuan ni seronok sebab banyak kemuliaan yang Allah bagi.

1) Dalam apa-apa keadaan si ibu mesti diutamakan. Orang menyebut 'ibubapa' bukannya 'bapaibu'. Ha, ibu didahulukan dulu. Tidakkah seorang wanita itu rasa dimuliakan?

2) Rasulullah S.A.W. meriwayatkan hadis bahawa 'Syurga itu dibawah tapak kaki ibu'. Bertapa martabat seorang ibu yang juga seorang wanita sangat tinggi hingga digambarkan syurga itu dibawah tapak kakinya. Allah...

3) Dalam diri seorang wanita, Allah kurniakan satu anggota yang diberikan dengan namaNya yang mulia iaitu RAHIM (MAHA PENYAYANG). Bersyukurlah kita pada Allah sebab Allah bagi kemuliaan ini pada wanita bukan pada lelaki.

4) Walaupun wanita dikatakan kurang beribadat kerana adanya 'keuzuran' namun Allah tetap memberikan pahala kepadanya sebagaimana seorang wanita itu solat jika dia bersabar dengan keadaan tidak selesa yang dia alami. Subahanallah, pemurahnya Allah."



~~~~~~~~~~~~~~~~

Dia terangguk-angguk. Senyuman tercalit dibibirnya. 

"ALHAMDULILLAH"







p/s: 1) Bila cuti jer tak der idea nak update aper.
       2) Cuti tinggal beberapa hari je nih..Huhuhu 

2 comments:

Nor Azhar said...

jadi laki2 pun best...

najwa hamali said...

ye ana tahu..
masing2 ada keistimewaan masing2..
post ni ditulis untuk menjawab persoalan wanita2 dekat luar sana yang merasakan martabat seorang wanita tersangat rendah..
mereka tak nampak apa hikmahnya Allah jadikan diri mereka seorang wanita...

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive