Saturday, November 13, 2010

CRYING..ALONE

Have you ever cry for you future?

I have. Always have.

People might say that I don’t have any problems. Physically I’m always happy and cool. I can laugh with everybody. I can always hear other’s problems. I can play a long with my adik beradik.

But, people don’t know what happened inside me. When I’m smiling, my heart crying. When I’m laughing, my heart breaking. I admit that I’m not that type of person that can easily tell others about my probs. It’s not because of EGO. But it’s my style. I don’t like to burden others with my problems.

In this last semester, I really confuse. Confuse to choose my future. Whether to take MEDIC or ALLIED HEALTH SCIENCES (ALLHS). Maybe you’ll say that this is very tiny and simple problems. But for me, this is very big problem. I always cry when thinking about this.

MEDIC VS ALLHS

When I go to my grandmother house, she always says that

“Tu dia, cucu tok, DR NAJWA dah mai..”
“Nanti, bolehlah najwa ubat tok, kalau tok sakit.”

And I only can smile although my heart is crying.

I’ll always say in my heart, “Mintak maaf tok, najwa bukannya budak medic tapi allhs.”
And I’ll cry again. ALONE….

When I went to hospital, I’ll always imagine myself as a doctor. How great the feeling to see other patient waiting to get advice and to do checking with us. Great feeling to help others. Great feeling to see the patient getting well. As a muslim, it’s great to advice others to be thankful to Allah for the sickness and wellness that He gave.

When thinking about all this, I’ll choose to change to medic. I leave MEDCY because want to change to MEDIC although I love MEDCY very much. But I have to sacrifice.




Then when other people know that I want to change to medic, they said that,

“Doktor ni kerja susah. Asyik tak der dekat rumah jer.”

“Doktor perempuan ni, susah dapat jodoh. Kalau dah kawin pun, nanti suami dengan anak-anak terabai.”

“Doktor ni tak der life.”

“Doktor bla…bla..bla..”

And I’m crying again inside my heart. ALONE. AGAIN.


It’ll be a few more months before going to main campus. But I don’t have the decision yet. When people ask me,

“Najwa bukan nak tukar medic ke?”

“Najwa dah dapat tukar medic?”

“Dekat main camp nanti najwa nak ambik apa?”

I just can smile and walk to my room and wipes my tears.

When my umi and abah went to Haji last week, I’ll ask my umi, “Umi, tolong doakan kakak dapat yang terbaik dalam hidup ni. Tolong doakan semoga Allah bagi petunjuk pada kakak. Kakak rasa dah tak kuat lagi.”

And the tears came out again.

Ya Allah,
Ampunkan hamba Mu ini Ya Allah
Mungkin dosaku terlalu banyak
Hingga kau hijabkan aku Ya Allah.
Ya Allah,
Aku mohon Ya Allah,
Berilah petunjuk kepadaku Ya Allah..
Berilah kesabaran kepadaku Ya Allah,
Berilah kekuatan kepadaku Ya Allah.
Berikanlah yang terbaik buat diriku.
Jadikanlah aku hambaMu yang sentiasa redha dengan segalanya.



Sorry to my adik beradik. I love all of you very much. That’s why I don’t want to burden all of you with my probs. InsyaAllah, as long as I can keep it alone, I’ll.

(PLEASE STOP CRYING NAJWA).

Tuesday, November 9, 2010

JANGAN BERTAKHTA DIHATIKU

Pernah tak anda semua bagi kata-kata semangat pada orang lain? MySpace

Mesti pernahkan! 

Apa perasaan anda masa tu bila orang tu tersenyum?

Mesti kita rasa lebih BERSEMANGAT!! MySpace

Betul kan??

Betul3xMySpace



Pernah tak anda rasa down ataupun sangat-sangat tak bersemangat?
 MySpace        MySpace

Apa akan anda buat kalau berada dekat situasi yang sangat down?MySpace


Mengikut pengalaman diri sendiri orang di sekeliling, bila kita memberi kata-kata semangat ataupun tasji' kepada sahabat-sahabat kita yang tengah down ataupun tak bersemangat, secara automatik diri kita turut jadi lebih bersemangat. Kalau tak percaya, sila jalankan uji kaji ini.

Sebab apa?

Sebab, telinga orang yang bercakap lebih dekat berbanding dengan telinga orang yang mendengar. Jadi, orang yang bercakap ataupun memberikan kata-kata semangat lebih cepat ter'effect' dengan kata-kata tersebut. 

Sebab itulah, bila kita perhatikan motivator-motivator yang tengah bercakap dihadapan mereka sangat bersemangat dan energetic dalam menyampaikan motivational talk diorang. Dan bila kita perhatikan ke belakang dewan ataupun hall ditempat yang sama, para pendengar ada yang layu dan mengantuk walaupun motivator dihadapan sangat5x BERSEMANGAT. Ini berlaku sebab, energy dari percakapan yang sampai kepada mereka sudah berkurang(sila rujuk tajuk waves, physics).

Jadi, antara cara yang boleh anda lakukan bila anda rasa stress MySpace, sedih MySpace, marah MySpace, down MySpace ataupun apa-apa saja perasaan ialah :

1)Duduk dihadapan cermin dan silalah beri kata-kata semangat kepada diri anda kembali (buat ketika roomate tak der dalam bilik, kalau tak roomate anda pulak yang akan tension).

2)Cari sahabat-sahabat anda dan besembang dengan mereka dan cuba selitkan kata-kata semangat dalam per'sembangan' itu. (Buat-buat macam diorang yang tension, sedangkan anda yang tension).

3)Ambil wudhu' dan bacalah al quran berserta terjemahan sekali.

 Ingatlah selalu akan firman Allah yang artinya, “(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tentram dengan mengingat Allah. Ingatlah hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenang.(Ar Ra’du:28)


So, bila dia(masalah,tension,down,tertekan,sedih)datang, cepat-cepat keluarkan senjata yer! Jangan bagi dia bertakhta dalam diri anda!

Oh masalah,
JANGAN BERTAKHTA DIHATIKU!!



p/s:
1)Tak semua motivator yang berjaya 'melayukan' mata audience. Ustaz Syaari salah seorang motivator yang berjaya 'mencelikkan' mata pendengar!!
2)Saya suka solution no 2. So kawan2 ada yang free to hear x sekarang nih??

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive