Tuesday, January 12, 2010

NOTA HATI SEORANG MUSLIMAH


NOTA HATI SEORANG DA'I

DAKWAH DI 'MASJID' BUKAN DI SINI....

"Susahla hidup kita sebagai student ni" ujar kawan saya A sewaktu saya dan rakan-rakan sedang membuat presentation UNDERSTANDING ISLAM dan sudah ke sesi Q&A.

"Eh kenapa pulak?" ujar saya yang agak bingung dengan keluhan A.

"Macam mana kita nak bahagi masa kita dengan study dan dakwah? Study pun tak sempat ni kan pulak nak berdakwah. Mana ada masa nak jumpa orang, nak bagi tazkirahla. Hmm Susah betol." Saya nampak wajah A agak keluh kesah memikirkan masalah tu.
Saya tersenyum sebelum menjawab soalan A. "Pertama sekali, saya mintak kita bukakan minda kita. Sebagai mahasiswa seharusnya kita berfikir dengan fikiran yang jauh dan matang serta terbuka." Saya nampak A mula membetulkan posisi badannya bagi mendengar jawapan kepada soalan yang di ajukan. Saya menarik nafas panjang sebelum menyambung jawapan saya tadi.

"Kita jangan sempitkan pemikiran kita tentang konsep dakwah. Uslub(cara) dakwah itu pelbagai. Tak semestinya kita sampaikan dakwah tu di masjid sahaja." Kelihatan A dan sahabat yang lain terangguk-angguk mendengar penerangan dari saya.

"Sebenarnya, kita sebagai pelajar ni mempunyai masa yang sangat banyak untuk belajar dan berdakwah. Contohnya, semasa di dalam kelas BIO, bila kita belajar tentang penciptaan UNIVERSE, kita kaitkan dengan penciptaan Allah. Kita terangkan kepada sahabat-sahabat kita yang lain bahawa itu semua ciptaan Maha Hebat Allah. Itu salah satu konsep dakwah! Tak perlu untuk kita ke masjid, hanya sampaikan dakwah itu di dalam kelas. Contoh yang lain, bila kita makan dengan kawan-kawan kita di cafe, ataupun tengah bermain, selitkan unsur-unsur dakwah itu. Kita makan kerana Allah, rezeki tu dari Allah, badan kita yang sihat juga dari Allah. Jadi masa makan dan main kita tak sia-sia tapi di isikan dengan selitan dakwah. Senangkan??" A kelihatannya tersenyum mendengar jawapan saya. Mungkin senyum kerana dah mendapat jawapan ataupun barangkali senyum sebab kelucuan dengan contoh saya.

"Kita gunakan masa yang Allah bagi ni dengan sebaik mungkin. Isikannya dengan aktiviti yang mendekatkan kita dan kawan-kawan kita dengan Allah. Puas hati A dengan jawapan ni?" Soal saya bagi mendapatkan kepastian A. A tersenyum dan mengangguk-angguk. Alhamdulillah lega saya sebab dah berjaya meleraikan kekusutan A.

"Akhir kata, ingat, dakwah bukan hanya di masjid. Di mana-mana pon boleh. Ingat satu pepatah, Kalau bukan di sini, di mana lagi? Kalau bukan kita, siapa lagi? Kalau bukan sekarang, bila lagi".


p/s: 1) InsyaAllah, akan wujud 4 slot baru dalam catatan seorang muslimah. Iaitu NOTA HATI SEORANG ANAK, NOTA HATI SEORANG ISTERI, NOTA HATI SEORANG IBU dan NOTA HATI SEORANG DA'I. Semua slot ni InsyaAllah adalah pengalaman sebenar penulis untuk dikongsi dengan semua sebagai pengajaran dan tauladan.
2) NOTA HATI SEORANG ISTERI dan NOTA HATI SEORANG IBU mungkin tak kan di tulis lagi sebab penulis masih belum berumah tangga. hehehhe MySpace
SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive