Tuesday, March 9, 2010

CGPA BUKAN PENENTU KEJAYAAN

”Ish, takutnya nak tunggu result 11 Mac nih”, kata sorang sahabat. Rasanya semua pun dok rasa macam tu jugak sekarang nih. Ada yang dah tak lalu nak makan. Ada yang dah tak mau bukak FB untuk satu minggu nih. Ada yang nak berkhalwat. Macam-macam perangai sementara result kuar.

Bila tanya dekat semua sahabat berapa yang korang aim? Semua target 3.5 above (termasukla diri sendiri ^_^). Rasanya mentaliti kita sebagai mahasiswa dah disetkan macam tu kot. Bagi sesetengah mahasiswa kecemerlangan tu adalah duduk terperap dalam bilik, menghadap buku 24 jam, jawab exam, dapat 3.5 above dan grade dengan Ijazahkelas pertama. Whoa...

Tapi golongan yang tak penuhi ciri-ciri 'cemerlang' tu dipinggirkan kerana kurangnya CGPA. Mulala timbul cakap-cakap "itulah, aktif sangat berpersatuan sampai akademik terabai”. Huh. Terasa tak?? Sampai mahasiswa yang aktif dengan persatuan nih dikatakan dah buat jenayah akademik dan dah jadi fitnah kat persatuan tuh.

Apa yang nak ana tekankan kat sini, CGPA bukan menetukan kejayaan kita. Tak semestinya dapat CGPA 3.5 above kita akan berjaya. Ada jer yang dapat 3.5 above tapi dah berjaya sekarang. Konsep berjaya tu pun sangat luaskan. Kalau boleh kita nak berjaya dalam semua la. Dunia dan Akhirat.

Alangkah ruginya mereka yang merendah diri kerana tidak berpelajaran tinggi, rugi lagi yang meninggi diri dengan kerjaya dan jawatan tetapi tidak memahami tujuan sebenar kehidupan. Kita beruntung jika berada dalam kelompok ketiga ini. Iaitu mengenalpasti kemahiran dan kecenderungan diri lalu bangunkan ia atas nama Islam. Kenal diri, anda akan temui sesuatu yang membanggakan!

Tuntutlah ilmu sebanyak mana yang kita mampu untuk bangunkan Islam kembali. Dan jangan takut untuk hadapi keputusan exam yang akan kita dapat. Bila dapat keputusan tu senyum selebar-lebarnya. Dan ucap Alhamdulillah. Kalau boleh kongsila result tu kat sini. ^_^

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive