Friday, April 16, 2010

AIS-KRIM GORENG



Salam. Alhamdulillah, macam mana yang semua orang tahu, saya memang suka sangat makan ais krim goreng. Tapi disebabkan tak dak short sem, maka berpisahlah dengan ais krim goreng. Rasulullah pernah berpesan, berilah barang yang paling kamu suka. Jadi hari ni, saya nak kongsi resepi ais krim goreng dengan semua. So, selamat mencuba yer.....

RESEPI AIS KRIM GORENG

Bahan-Bahan:

ais krim
1 biji telur
1 cawan tepung gandum
air
2 cawan breadcrumb
1 cawan cornflakes
1 cawan coco crunch

Cara:

1)tepung dan telur dicampur dengan air..kacau dengan sebati.asingkan
2)campurkan breadcrumb,cornflakes,coco crunch ke dalam mangkuk..asingkan
3)mula-mula cedok aiskrim supaya menjadi bulat.
4)celupkan ke dalam tepung tadi..dan terus golek kan ke dalam campuran breadcrumb tadi..
5)bungkus kan ia ke dalam plastic wrapping.
6)bekukan ia ke dalam freezer selama 30-45 minit.sehingga ia keras.
7)bubuh minyak ke dalam kuali..tunggu sehingga minyak itu panas.
8)apabila minyak sudah panas...ambik aiskrim tadi..buka bungkusan plastik dan goreng hingga kekuningan.



p/s:disebabkan rasa rindu pada ais krim goreng, saya mencari resepi ni. Tapi masih belum berkesempatan untuk cuba...sapa2 yang dah cuba nanti tolong comment dekat sini yer....

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive