Tuesday, November 9, 2010

JANGAN BERTAKHTA DIHATIKU

Pernah tak anda semua bagi kata-kata semangat pada orang lain? MySpace

Mesti pernahkan! 

Apa perasaan anda masa tu bila orang tu tersenyum?

Mesti kita rasa lebih BERSEMANGAT!! MySpace

Betul kan??

Betul3xMySpace



Pernah tak anda rasa down ataupun sangat-sangat tak bersemangat?
 MySpace        MySpace

Apa akan anda buat kalau berada dekat situasi yang sangat down?MySpace


Mengikut pengalaman diri sendiri orang di sekeliling, bila kita memberi kata-kata semangat ataupun tasji' kepada sahabat-sahabat kita yang tengah down ataupun tak bersemangat, secara automatik diri kita turut jadi lebih bersemangat. Kalau tak percaya, sila jalankan uji kaji ini.

Sebab apa?

Sebab, telinga orang yang bercakap lebih dekat berbanding dengan telinga orang yang mendengar. Jadi, orang yang bercakap ataupun memberikan kata-kata semangat lebih cepat ter'effect' dengan kata-kata tersebut. 

Sebab itulah, bila kita perhatikan motivator-motivator yang tengah bercakap dihadapan mereka sangat bersemangat dan energetic dalam menyampaikan motivational talk diorang. Dan bila kita perhatikan ke belakang dewan ataupun hall ditempat yang sama, para pendengar ada yang layu dan mengantuk walaupun motivator dihadapan sangat5x BERSEMANGAT. Ini berlaku sebab, energy dari percakapan yang sampai kepada mereka sudah berkurang(sila rujuk tajuk waves, physics).

Jadi, antara cara yang boleh anda lakukan bila anda rasa stress MySpace, sedih MySpace, marah MySpace, down MySpace ataupun apa-apa saja perasaan ialah :

1)Duduk dihadapan cermin dan silalah beri kata-kata semangat kepada diri anda kembali (buat ketika roomate tak der dalam bilik, kalau tak roomate anda pulak yang akan tension).

2)Cari sahabat-sahabat anda dan besembang dengan mereka dan cuba selitkan kata-kata semangat dalam per'sembangan' itu. (Buat-buat macam diorang yang tension, sedangkan anda yang tension).

3)Ambil wudhu' dan bacalah al quran berserta terjemahan sekali.

 Ingatlah selalu akan firman Allah yang artinya, “(yaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tentram dengan mengingat Allah. Ingatlah hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenang.(Ar Ra’du:28)


So, bila dia(masalah,tension,down,tertekan,sedih)datang, cepat-cepat keluarkan senjata yer! Jangan bagi dia bertakhta dalam diri anda!

Oh masalah,
JANGAN BERTAKHTA DIHATIKU!!



p/s:
1)Tak semua motivator yang berjaya 'melayukan' mata audience. Ustaz Syaari salah seorang motivator yang berjaya 'mencelikkan' mata pendengar!!
2)Saya suka solution no 2. So kawan2 ada yang free to hear x sekarang nih??

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive