Tuesday, May 31, 2011

Usaha+Doa+Tawakal=BERJAYA

"Ali, jom la solat. Waktu zohor dah masuk nih."


"Kau pergi dulula Abu. Aku nak study sikit lagi nih. Esok dah nak exam".


Abu menggeleng..


"Jom la solat dulu Ali. Nanti boleh sambung balik."


"Eh. Kau pergila solat Abu. Nanti aku solat kat bilik ja. Aku kena study betul-betul ni. Esok aku exam."


*************************

Dalam bilik..

"Aina, kau dah habis study dah ke? Esokkan exam?"

"Ala. Aku study ala kadar jer. Lagipun aku penat, baru balik usrah."

"Jangan la macam tu, Aina. Kita ni usrah, usrah jugak tapi akademik kena jaga."

"La, kau tak payah takutla Aisyah. Kan Allah kata, siapa yang bantu agama Allah, maka Allah akan bantu dia. So, aku dah penat buat usrah, mesti Allah bantu aku punya."

"Aina,aina. Jangan salah tafsirkan ayat tu. Tak semestinya bila Allah janjikan begitu, kita tak perlu berusaha. Usaha kena ada juga Aina."


**********

"Kena nampak muka kau pucat jer ni Din?"

"Aku takutla Ammar. Aku rasa tak jawab dengan elok paper tadi."

"Allah, jangan macam tu Din. Kita dah berusaha dengan sebaik mungkin dan berdoa. Sekarang ni, kita serah pada Allah saja."


===========================

3 situasi yang sering terjadi pada kita. Ada kalanya, kita berusaha sekeras mungkin. Tapi, kita lupa untuk berdoa dan bertawakal pada Allah. Kita terlalu berusaha untuk mencapai kejayaan, hinggakan terabai segala ibadah kita.

Ada kalanya, usaha kita hanya diperingkat minimum. Kita hanya berdoa dan bertawakal kepada Allah agar dikurniakan kejayaan kepada kita hasil dari usaha yang minimum itu. 

Kadang kala, kita dah berusaha sehabis mungkin dan berdoa pada Allah. Tapi, kita lupa untuk bertawakal pada Allah. Kita sering kesah dan mengeluh dengan apa yang kita lakukan.


Sepatutnya,
bagi mendapatkan sesuatu kejayaan,
3 element penting ini WAJIB ada.

USAHA+DOA+TAWAKAL=BERJAYA


Usaha yang kita buat, perlulah semaksimum mungkin.
Doa pada Allah perlu dipanjatkan agar diberi kemudahan dalam mencapai kejayaan.
Pergantungan yang tinggi kepada Allah perlu ada kerana Allah lah yang mengatur segalanya.

Wednesday, May 11, 2011

-Double Kenangan-

TAMAN TASIK PERDANA



Dulu pernah mencoret kenangan bersama family MEDCY




Baru-baru ini saya kembali lagi,
kali ini mencoret lagi KENANGAN,
kali ni berbeza,
bukan KENANGAN bersama MEDCY,
tapi kenangan bersama sahabat...
dan KENANGAN itu,
dah dikunci dengan pad lock yang sangat BESAR di dalam hati..





Kalau Hilal Asyraf ada ini...










KAMI ada ini...







Jadi, 
TAMAN TASIK PERDANA,
dah mencoretkan, 
DOUBLE KENANGAN,
dalam diri ini.









Moga ada 
THIRD KENANGAN 
di situ...

Thursday, May 5, 2011

Saat ITU Pasti Tiba

Liriknya mungkin biasa kalau di dengar hanya menggunakan telinga. 
Tapi, pasti menitiskan air mata andai diselami dengan hati. 
Luahan hati seorang ayah, saat putri yang diamanahkan padanya oleh Allah hendak diserahkan pada si suami. Putri yang suatu saat dulu di sambut dan sekecil tapak tangan.
 Dibelai dan dididik dengan agama.
 Diasuh hingga menjadi seorang muslimah. 
Kini saat amanah itu perlu beralih tangan. 
Ini amanah dari si ayah...

video


Heningnya
Sunyi suasana
Lafaz sakinah bermula
Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah tangis ibunda

Adalah aku wali puteriku
Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya
Chorus
Dulu esakannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu
Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya
Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku
Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu



Saat ITU pasti datang....

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive