Thursday, November 3, 2011

Ukhwah itu MAHABBAH

Alhamdulillah, baru selesai kelas psychology bersama lecturer dari UMP. Jam menunjukkan pukul 10.40malam. Sister ramai yang bergerak ke tempat parking untuk tunggu bas. Tunggu punya tunggu, bas tak sampai jugak. Bila call driver bas, dia habaq on the way. Jadi, tunggu lagi....


Bila call balik driver tu, dia kata "Pak cik dah ada dekat rumah la. Apa kata korang balik jalan kaki ja!!"...

What?? Dah la pukul 11 malam lebih. Nak kami jalan kaki??? Dengan anjing liar dan BAB1 yang semenjak dua menjak ni suka bersiar-siar di mana-mana saja. Takkan kami nak jalan kaki!! Kalau siang ok lagi. Tapi, malam...NO WAY...

Sister yang lain semua pakat keluarkan handphone masing-masing dan call sapa-sapa yang boleh ambik. Kecut jugak masa tu sebab kami yang agak sikit + keadaan yang sangat sunyi menyebabkan bulu roma mendongak ke atas. 

11.15malam

Rasa sangat terharu saat tu bila nampak 3-4 buah kereta datang. Brothers pun ada jugak untuk ambik kami. Sebelum tu, bertalu-talu message masuk, semuanya bertanyakan keadaan kami yang masih belum balik lagi. Dalam situasi macam tu, sempat lagi berfikir. Kalau aku bukan di UIA, adakah situasi ini akan terjadi? Ataupun kami hanya sekadar ditinggalkan dan pandai-pandailah bawak haluan sendiri. :)

Betullah orang kata, nak tengok tahap ukhwah tu, jangan dilihat saat ketawa. Tapi, tengoklah saat ditimpa musibah. Jadi, malam ni saya tersenyum dan terus tersenyum. Sebab, saya dah mula rasakan aliran ukhwah bersama tautan mahabbah setelah beberapa minggu saya di bumi KUANTAN.




****



Coretan kali ini sudah lama ingin saya coretkan. Tapi, hanya menunggu masa. Bila berbicara tentang UKHWAH, macam-macam yang terlintas di hati kita. Ukhwah fillah, ungkapan yang selalu di ucapkan menandakan hubungan itu hanya kerana Allah. Sungguh cantik perkataan ukhwah itu sendiri, ditambah pula dengan kisah-kisah yang tersembunyi.

SAIDINA ABU BAKAR

Ikon ukhwah yang cukup dikagumi. Tahap ukhwah antara beliau dengan Rasulullah terbukti sewaktu beliau menjadi antara orang yang pertama memeluk Islam. Saat nabi dicerca, Abu Bakar membela. Saat nabi dihina, Abu Bakar ada bersama baginda. Saat ular ingin mematuk kaki baginda, Abu Bakar ada sebagai penghalangnya. Saat kesukaran di hadapi ketika berhijrah, Abu Bakar ada sebagai penemannya. Saat nabi kesedihan selepas kewafatan isteri tercinta, Allah mengilhamkan untuk mengambil puteri Abu Bakar sebagai penggantinya. Subhanallah, bertapa kuatnya ukhwah, tersulam dengan mahabbah, hanya kerana Allah.


Muhajirin VS Ansar


Saat kaki baginda menjejak ke Madinah, masjid dibina, sebagai tempat untuk beribadat dan jugak tempat untuk bermasyarakat. Muhajirin merindui Mekah, Ansar menyambut di Madinah. Masing-masing tidak saling mengenali namun punyai aqidah yang hakiki. Saat itu, Rasulullah menyatukan dua kaum ini dengan ikatan ukhwah dan persaudaraan, hingga Ansar sanggup memberikan apa sahaja kepada Muhajirin. Kesannya boleh kita lihat selepas itu, bagaimana tertegaknya negara Islam Madinah hasil penyatuan dua jiwa Muhajirin dan Ansar yang berjuang kerana Allah.


*****

Zaman ini cukup susah untuk kita mencari sebenar-benar ukhwah. Ada yang melaungkan ukhwah, tapi hanya sekadar retorik semata-mata. Ada yang melafazkan ukhwah, tapi tanpa mahabbah. Ukhwah tanpa mahabbah ibarat perut yang berbunyi tanpa makanan. Ukhwah itu akan berjalan tapi dalam bermacam-macam ragam dan keadaan. Ukhwah itu hanya ketika di hadapan mata. Bila berjauhan, semuanya terbang kemana-mana.

Ukhwah+Mahabbah=RAHMAH

Bila ukhwah disulam mahabbah(kasih sayang), diri yang jauh terasa rindu. Diri yang dekat sangat terikat. Bila diri dilanda masalah, pasti ada yang dapat menghidu. Bukan sekadar menghidu, tapi segera membantu. Hebatnya ukhwah!! 



Nota hati:

1)Mode baru lepas exam...ada dua paper lagi after cuti..do pray for me and my friends...

1 comment:

nur najwa hamali said...

rindukan biah dan suasana di PJ!!!

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive