Wednesday, December 21, 2011

Cik Diet: Broccoli vs Ulam

"I've a question to dietitian to be. I've a friend who just delivers the baby. When she went to the dietitian, the dietitian asks she to take broccoli, potato on others. My friend is wondering why dietitian always encourage people to take western vegetables rather than our local ulam-ulaman. So, dietitian to be, any explanation about it??

   ***

Terdiam sebentar bila DR Radiah ajukan soalan ni semasa sesi presentation Islamic Perspective. Hmm, betul jugak kan. Selalunya kita akan consult orang dengan makanan-makanan western such as broccoli, potato, asparagus dan lain-lain. Kalau di UK atau US maybe boleh diterima, kalau di Malaysia, err, maybe kena ubah.


Bila dipikir-pikir balik, sebab apa benda ni terjadi?

Aha, yup, our SISTEM PENDIDIKAN.

Kalau kita teliti, sistem pendidikan kita masih bersifat secular. Banyak ideology-ideology barat yang di agung-agungkan. Text book kita pun semuanya dari negara Barat contohnya buku Krauses yang budak Diet guna.  Semuanya mendedahkan kita dengan dunia barat. 

Orang Barat makan apa, minum apa, buat apa dan sebagainya. Sampaikan, kita terlupa yang kita ada identiti kita sendiri; identiti MUSLIM. Kita mengagungkan food pyramid yang mereka buat. 
Sejak dari situ, kita hanya ikut sahaja telunjuk sekular. 

Menurut DR Nik Mazlan, our nutritional lecturer, dia pun tak suka dengan pyramid food yang di endorse oleh barat, tapi masih dalam misi pencarian untuk gantikan dengan 'something' yang lebih dekat dan praktikal for us as MUSLIM.

“Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya kepada-Nya kamu menyembah”. (al-Baqarah: 172)

Sebagai seorang student, mungkin kita kena ambil initiatif sendiri jugak untuk atasi benda nih. We've to be active in our class;tanya apa-apa soalan yang kita rasa perlu untuk kita tau. Kita sahaja yang tau apa kehendak orang keatas kita, so work for it. As a Y GENERATION, kita lebih banyak disuap dari cari sendiri. So, let's stop it! Be more productive and praktikal. 

Regarding the western vegetables and ulam, it is an interesting thing to figure out. Siapa kata ulam-ulaman kita tak berkhasiat?? Maybe Malaysian's Dietitian boleh take note about this especially me myself eventhough I'm just 1st year but it's about the future. 


So, don't just grab and take apa sahaja yang orang suapkan pada kita. We've to top up it ourself. Ok, that's all for today. I've to go. Nak jumpa dengan bulatan gembira saya =)

Saya ada bulatan gembira =)

Anda??

Kalau tak ada, jom masuk bulatan gembira saya=)

Mari bercinta dengan cik DIET

Rata-rata student, di doktrinkan dengan kerjaya sebagai seorang DOKTOR atau ENGINEER sejak dari kecil lagi. Bila melangkah ke alam university, lebih banyak bidang yang akan kita jumpa. Pada awalnya, saya juga begitu. Dari kecil, di impikan dengan kerjaya sebagai sorang doctor, hinggalah ke alam university. Siapa sangka, melangkah ke akhir semester di matrik, saya menerima kemasukan ke Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, kampus Kuantan sebagai student BACHELOR OF DIETETICS. 

Menjadi student DIET sangat menyeronokkan dan membanggakan (bukan nak riak ok!!). Bila melangkah ke UIA Kuantan, sangat teruja bila dapat tau, student DIET sangat menyerlah dalam setiap bidang. The best student UIA  adalah student DIET, orang-orang penting dalam setiap program UIA terdiri dari kalangan student DIET, orang yang famous dekat UIA jugak student diet!!

Bila masuk dalam class, sangat teruja bila jumpa dengan lectures. Lectures DIET sangat peramah dan sangat sporting dan berpewatakan macam ibu dan ayah. Membuatkan kita jadi SANGAT RAPAT dengan lecturer. Untuk pengetahuan semua, DEAN KULIYYAH ALLIED HEALTH SCIENCS adalah lecturer DIET dan kami sangat RAPAT dengan beliau. Lecturer DIET semuanya adalah orang2 yang hebat sebab terlibat dengan NGO2 kesihatan yang sangat hebat.

Alhamdulillah, kemasukan kami ke UIA Kuantan, disambut dengan bangunan ALLHS yang baru. Budak2 DIET dapat KITCHEN yang baru! InsyaAllah, next semester dah boleh masuk kitchen yang baru!


KULIYYAH OF ALLIED HEALTH SCIENCES

Untuk study pulak, semester pertama agak relax dengan credit hour hanya 14.5. Belajar diet sangat seronok sebab berkaitan dengan apa yang selalu kita buat. Untuk semester 1, year 1 nih, ada 5 subjek yang kami ambil. 2 subjek core course iaitu FOOD SCIENCES dan NUTRITIONAL AND HEALTH. Sangat seronok belajar dua subjek ni sebab dapat lecturer yang sangat sporting dan kelakar. Untuk subjek Kuliyyah, kami belajar Functional Biochemistry, Human Structure & Function 1 dan Developmental Psycholgy in Health Sciences.  Untuk subjek UNGS, Alhamdulillah dah ambik siap2 di CFS, jadi masa agak lapang.

Untuk sem berikutnya, department courses yang kena ambik:

                Year 1, Sem 2 : Nutrition in Life Cycle, Food Microbiology, Food Analysis, Principle of Food Preparation

                Year 2, Sem 1: Nutrition and Genes, Nutritional Status Assessment

                Year 2, Sem 2: Nutritional Immunology, Nutritional Education and Health Promotion, Basic Medical Nutrition Therapy
                Year 3, Sem 1: Intermediate Medical Nutrition Therapy, Social & Cultural Issues in Food and Nutrition, Seminar in Dietetics, Counseling Skills for Dietitian

                Year 3, Sem 2: Advanced Medical Nutrition Therapy, Catering & Food Service Management, Preparation of Therapeutic Diet, Community Nutrition Placement, Research Project in Dietetics 1.

                Year 3, Sem 3: Industrial Training: Catering & Food Service Placement.

                Year 4, Sem 1: Research Project 2, Clinical Rotation

                Year 4, Sem 2: Clinical Rotation.

Untuk bidang perkerjaan pulak, tak perlu risau sebab diet menjanjikan bidang perkerjaan yang sangat luas. Anda boleh bekerja di mana –mana sahaja yang anda mahu. Anda boleh bekerja di hospital sebagai DIETITIAN, boleh bekerja di campony2 makanan such as Nestle, Kit Kat, dan lain2, boleh bukak kedai makanan/bakery sendiri, boleh bekerja bersama mana2 NGO kesihatan(jabatan kesihatan, dll), lecturer dietetics, kerja dalam lab, dan lain2 lagi.

Akhir kalam, DIETETICS merupakan bidang yang sangat INTERESTING untuk diterokai. Ahlan wa sahlan ke bidang DIETETICS, kami dan KITCHEN yang BARU, menanti kehadiran antum semua di bumi UIA KUANTAN.


Sunday, December 18, 2011

sembang rakyat VS OLEY

Isu HUDUD, giat diperkatakan sekarang dek kerana pandangan dari beberapa "ustaz" dan "ustazah" di kedai kopi. "Pencerahan" yang diberikan oleh "mereka" cukup memberi "kesedaran" buat semua Umat Islam.

Untuk isu yang lebih lanjut, boleh lawati sembang rakyat vs OLEY. Semoga pencerahan ini, membantu anda semua.

"Siapa yang tak berhukum dengan hukuman yang diturunkan Allah, kafirlah dia/ zalimlah dia/ fasiqlah dia" 

Saturday, December 17, 2011

Tolong doakan aku

Jika suatu hari nanti,
Kau lihat aku terbaring lemah,
Pimpinlah aku, sahabat..

Jika suatu hari nanti, 
Kau sudah lali dengan kekerasan hati aku,
Doakanlah aku sahabat..

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive