Wednesday, December 21, 2011

Cik Diet: Broccoli vs Ulam

"I've a question to dietitian to be. I've a friend who just delivers the baby. When she went to the dietitian, the dietitian asks she to take broccoli, potato on others. My friend is wondering why dietitian always encourage people to take western vegetables rather than our local ulam-ulaman. So, dietitian to be, any explanation about it??

   ***

Terdiam sebentar bila DR Radiah ajukan soalan ni semasa sesi presentation Islamic Perspective. Hmm, betul jugak kan. Selalunya kita akan consult orang dengan makanan-makanan western such as broccoli, potato, asparagus dan lain-lain. Kalau di UK atau US maybe boleh diterima, kalau di Malaysia, err, maybe kena ubah.


Bila dipikir-pikir balik, sebab apa benda ni terjadi?

Aha, yup, our SISTEM PENDIDIKAN.

Kalau kita teliti, sistem pendidikan kita masih bersifat secular. Banyak ideology-ideology barat yang di agung-agungkan. Text book kita pun semuanya dari negara Barat contohnya buku Krauses yang budak Diet guna.  Semuanya mendedahkan kita dengan dunia barat. 

Orang Barat makan apa, minum apa, buat apa dan sebagainya. Sampaikan, kita terlupa yang kita ada identiti kita sendiri; identiti MUSLIM. Kita mengagungkan food pyramid yang mereka buat. 
Sejak dari situ, kita hanya ikut sahaja telunjuk sekular. 

Menurut DR Nik Mazlan, our nutritional lecturer, dia pun tak suka dengan pyramid food yang di endorse oleh barat, tapi masih dalam misi pencarian untuk gantikan dengan 'something' yang lebih dekat dan praktikal for us as MUSLIM.

“Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezki yang baik-baik yang Kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika benar-benar hanya kepada-Nya kamu menyembah”. (al-Baqarah: 172)

Sebagai seorang student, mungkin kita kena ambil initiatif sendiri jugak untuk atasi benda nih. We've to be active in our class;tanya apa-apa soalan yang kita rasa perlu untuk kita tau. Kita sahaja yang tau apa kehendak orang keatas kita, so work for it. As a Y GENERATION, kita lebih banyak disuap dari cari sendiri. So, let's stop it! Be more productive and praktikal. 

Regarding the western vegetables and ulam, it is an interesting thing to figure out. Siapa kata ulam-ulaman kita tak berkhasiat?? Maybe Malaysian's Dietitian boleh take note about this especially me myself eventhough I'm just 1st year but it's about the future. 


So, don't just grab and take apa sahaja yang orang suapkan pada kita. We've to top up it ourself. Ok, that's all for today. I've to go. Nak jumpa dengan bulatan gembira saya =)

Saya ada bulatan gembira =)

Anda??

Kalau tak ada, jom masuk bulatan gembira saya=)

No comments:

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive