Wednesday, January 19, 2011

BERDEBAR...

Alhamdulillah Allah masih lagi peluang untuk kita hirup udara hingga saat ini. Bertapa pemurahnya Allah dan bertapa kasihnya Allah. Terima kasih Ya Allah, sebab dah gerakkan hati hambaMu pemilik CATATAN SEORANG MUSLIMAH ni untuk kembali menulis di blog yang dah lama sepi. Moga niat untuk menulis ini kerana Allah taala. Terima kasih jugak Ya Allah, sebab kau hadirkan insan-insan yang sudi membaca nukilan hambaMu yang tak seberapa ini. Kau rahmatilah mereka dan kurniakan kebahgiaan di dunia dan akhirat buat mereka.


*******************************************************

18 JANUARI 2011
9.00AM
IBNU AL KHALDUN CONFERENCE ROOM

Dub dab dub dab
Heart beat memang bergerak dengan laju sangat sementara menunggu giliran.
Sahabat-sahabat lain semua dah bersedia dengan jawapan masing-masing.
Tapi diri ni, masih tak tahu nak bagi jawapan apa pada panel nanti.
"Rabbi yasir wa la tuassir ya kareem"
Bila pintu conference room terbuka,
Hati makin berdebar.
Bismillhirrahmanirahim dibaca seiring dengan kaki kanan melangkah masuk.

"Please have a seat"

"Thank You"

"Ok. Please introduce yourself first and tell us what you want us to know about you"

"Assalamualaikum. I'm Nur Najwa Binti Hamali. Born at Sg Petani, Kedah. Staying at Pulau Pinang and studied at Raja Tun Azlan Syah Sciences School, Taiping, Perak (sedap jugak nama SERATAS bila di englishkan)."

"Ok. Now, tell me what is your 3 choices?"

"1st-Dietetics,2nd-Optometry and 3rd-Radiography"

"Why dietetics is your 1st choice?"

"Because, bla...bla..bla.."

"Owh. Erm, If i want to change you to medical or pharmacy course you want or not?"

Bila dengar soalan tu, secara outomatik diri ni tersenyum dan menggeleng.
Mungkin ni tandanya saya dah tak der hati dekat MEDIC.

"Ok. Make sure you'll be in dietetics kuliah this december. If I know that you in the medical or pharmacy course, I tarik you to diet. Ok? "

"InsyaAllah Bro. I'll"


********************************

Niatnya bukanlah nak bercerita tenteng pengalaman interview.
Tapi, macam mana nak hilangkan rasa gementar.
Banyak-banyakkan baca
"Rabbi yasir wa la tuassir ya kareem"
Alhamdulillah memang sangat membantu untuk menenangkan.
Sebelum masuk tu memang tak der idea langsung untuk cakap apa.
Tapi, alhamdulillah Allah bagi ilham yang menderu-deru masa disoal.
Alhamdulillah.
So kepada yang akan melalui interview, just be calm.
Tak der apa yang perlu ditakutkan.
Wujudkan suasana yang ceria dan santai semasa interview.


Letakkan setinggi-tinggi pergantungan pada Allah.
InsyaAllah, Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita.




SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive