Wednesday, October 31, 2012

MASA tu, Allah yang pegang

Semalam aim untuk habiskan 2 chapter PHATOLOGY yang osem. Hajat nak start berdating dengan pathology selepas isya'. OK lepas Isya' Najwa!!


Tiba-tiba dikejutkan oleh roomate sebab ada sahabat yang sedang kesusahan. Saya tengok jam, dah pukul 8.30 malam. Hati saya kata, tak pa Najwa, pergi ziarah sekejap, insyaAllah lepas ni kita study. Kita ziarah sekejap ja, tolong apa yang patut.

Hajat nak ziarah sekejap, tapi ziarah jadi panjang sampai ke pukul 12.30 malam. Bohongla kalau saya kata sepanjang ziarah tu saya tak fikir langsung tentang study. Terbayang-bayang muka FATEHIANS (ok. ni nama batch diet saya yer...)tengah study. Mesti dah banyak nota yang disentuh. Ok fine!

Saya tengok wajah Abdullah Hanzalah yang sibuk kehulu ke hilir. Sibuknya dia, dah la exam esok. Dia tak fikir pun nak study tapi fokus untuk bantu sahabat yang dalam kesusahan. Saya pandang muka Bintu Akyan, PUCAT!! Subhanallah, walaupun pucat, mungkin disebabkan environment factor, Quran tak lepas dari tangan. Dia pun tak fikir tentang study.

Hmm, mungkin ni perancangan Allah. Saya berhajat nak study lepas isya', tapi perancangan Allah lain. Saya berhajat nak ziarah sekejap saja, tapi Allah lamakan saya di situ.


12.30 malam saya balik ke bilik. Masa tu dah tak fikir study dah. Pergi toilet, ambik wudhu' dan solat. Lepas solat, mata rasa segar sangat. Rasa mengantuk dan letih tadi terus hilang. Saya ambik nota HYPERSENSITIVITY dan baca. Alhamdulillah terasa Allah jaga masa saya time tu. Masa seakan-akan bergerak perlahan dan memudahkan saya untuk study.

Saya tengok jam, saya tersenyum. 4.30 PAGI. Terima kasih ya Allah, atas perancangan yang TERBAIK! Saya rancang lain, tapi PERANCANGAN ALLAH YANG PALING BAIK. Alhamdulillah


Apa yang berlaku ada hikmah dan pengajarannya. Semoga sahabat saya sembuh dan semoga sahabat2 saya yang sedang bertarung dengan pen dan kertas mendapat keputusan yang terbaik.

No comments:

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive