Saturday, January 7, 2012

Tips EXAM

Usia solat zohor, bersalaman dengan jemaah. Ramai yang tersenyum bila saya hulurkan salam.

"Amboi, budak dah habis exam muka berseri."

"Tudia, dia dah habis exam dah."


Dialog yang lebih kurang sama yang saya terima hari ni dari orang yang berbeza-beza. Saya hanya mampu tersenyum tanpa kata apa-apa. Dalam hati hanya tuhan saja yang tau. Terimbau kertas biochem yang dijawab beberapa jam yang lalu. Alhamdulillah. Tak boleh nak merungut sebab setimpal dengan usaha saya. Pengajarannya, jangan study last minit!!

Ujian dunia, yang sering student takutkan. Terpulang pada usaha kita. Kalau kita belajar sungguh-sungguh, dapatlah. Kalau kita belajar main-main, maka result pun main-main. Tak boleh nak pertikaikan kalau ada yang kata, "Adi tu study punyala kuat. Makan tak, mandi tak, tidor pun tak. Tapi, result tak la setinggi mana." Mungkin ada jugak yang persoalkan, "Tuti tu asyik main angry bird ja, exam esok. Tapi buku tak baca pun. Result gempak jugak!!" Ok. Itu rezeki masing-masing. Jangan pertikaikan kuasa Allah. Dia berhak beri pada sesiapa sahaja. 

Pernah terfikir tak?

Kita tau bila jadual exam kita.

       Paper: Nutrition and Health 
       Tarikh : 31 December 2011
       Masa :9 AM
       Tempat : Exam Hall
       Invigilator : Lecturer yang keibuan dan kebapaan

Kita masih boleh atur masa kita untuk study dan kadang-kadang ada jugak lecturer yang bagi sport question. Dengan information yang begitu banyak ni pun kita masih takut. Sampai ada yang terketar-ketar tengok slip exam. Ada yang nangis masa study. Ada yang sanggup tak makan, tak tido, semata-mata untuk study.

Tapi, takut tak kita bila tengok jadual exam ni:
    
      Paper: Persoalan Munkar Nakir
      Masa: Bila-bila
      Tempat: Alam kubur
      Invigilator: Munkar Nakir 

Jika difikir balik, Allah bukan bagi sport question dekat kita. Tapi, Allah bagi terus soalan apa yang akan ditanya. Maha Pemurahnya Allah. Allah bagi jugak cara-cara nak berjaya dalam exam tu. Taat perintah Allah, jauhi laranganNya. Namun, sapa yang sentiasa ingat tentang exam ni? Mungkin boleh dikatakan exam on the spot. Bila Allah nak bagi, Allah bagi. Dah cukupkah 'buku' yang kita baca? Dah cukupkah 'information' untuk kita bawa semasa exam nanti. Adakah nanti kita akan tersenyum kepada 'invigilator' atau menangis meminta belas ihsan?

Sepatutnya, kita dah semakin rancak membuat persediaan. Bukannya menunggu saat rambut berdye putih, tulang mendapat title osteoporosis, badan melalui highway Aging process ataupun salur darah tersumbat gara-gara atherosclerosis. Persediaan kita menghadapi exam ni perlu dirancakkan. 'Buku' perlu ditelaah dengan lebih banyak, kerapkan berjuma dengan 'lecturer' untuk mendapat sebanyak mana bekalan. Kalau berkemampuan, buatlah 'group discussion' lima kali sehari supaya 'information' untuk exam masuk berganda-ganda dan lebih faham. Dapatkan semangat dan kekuatan dengan 'berdating' dengan KEKASIH di saat insan lain berdating dengan bantal dan buku.

Jika exam di dunia kita bersungguh-sungguh berjuang, exam di sana perlu lebih lagi kesungguhannya. Jika di dunia, DEAN LIST yang dikejar, dalam masa yang sama tingkatkan usaha untuk mendapat ALLAH LIST. 

~Jom study untuk exam akhirat~

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive