Saturday, February 11, 2012

CERMIN YANG BERKATA-KATA


Sebagai manusia, kita perlukan cermin untuk lihat apa kekurangan dalam diri kita dari sudut pakaian, make up , rambut, penampilan dan sebagainya. Cermin, satu objek yang cukup berjasa, namun hanya mampu 'mengkritik' apa yang terlihat sahaja. 

Sahabat, merupakan cermin yang terbaik yang Allah kurniakan. Sahabat yang soleh, akan 'mengkritik' perkara yang tak elok dalam diri kita. Bukan untuk menyakitkan hati, tapi sebagai tanda kasih sayang untuk dibawa hingga ke syurga.

Sahabat yang berpura-pura, mampu menjadi cermin yang menipu buat kita. Andai badan kita besar, dipancarkan kekecilan kita. Andai baju kita kotor, dipancarkan kebersihan. Mungkin ramai yang suka dengan cermin begini. Namun, hakikatnya kita yang akan terseksa bila berhadapan dengan orang lain.


Carilah cermin anda yang terbaik. Berkata-katalah dengan cermin anda. Buat si cermin, jadilah seperti cermin ibu tiri SNOW WHITE. Tatkala ditanya, siapa yang paling cantik, tanpa ragu-ragu akan di marah dan dipecahkan, terus memberi jawapan, "The most beautiful is Snow White".

-Jangan hanya mengharapkan cermin yang baik, TAPI jadilah cermin yang terbaik- 

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive