Saturday, June 20, 2015

RAMADHAN: ASK THE DIETITIAN

RAMADHAN: ASK THE DIETITIAN
Ramadhan Mubarak!!!
Hari ni saya nak kongsikan satu resepi untuk berbuka puasa. InsyaAllah sihat dan sedap.
KARI IKAN
Bahan-bahan:
Jintan Manis
Ketumbar
Daun kari
Bawang besar (dihiris)
Serbuk kari ikan-3 sudu besar (bancuh dengan air)
Cili kering-dikisar
Bawang merah-dikisar
Bendi
Ikan
Air asam jawa
Garam gula
Cara-cara masak
1. Panaskan minyak. (Guna sikit saja untuk menumis)
2. Tumis jintan manis, ketumbar, daun kari dan hirisan bawang besar. (Tumis ikut turutan)
3. Masukan bawang merah yang dikisar dan tumis hingga keemasan.
4. Masukan cili kering yang dikisar dan masak hingga garing.
5. Masukan bancuhan serbuk kari dan masak hingga garing/kering.
6. Campur air asam jawa dan tambah air. Biarkan hingga mendidih.
7. Bila dah mendidih, masukan garam dan gula secukup rasa.
8. Masukkan ikan hingga masak.
9. 3 minit sebelum tutup api, masukan bendi.
10. Hidangkan smile emoticon


Alhamdulillah. Senangkan? Kari ni ala-ala kari India sebab tak guna santan. So, kita dah boleh sediakan juadah yang lebih sihat untuk seisi keluarga berbuka puasa hari ini. Bagi yang tak pernah cuba, silakan mencuba.
P/s: gambar kari yang dimasak pukul 3 petang tadi. Rahsia kari, makin kerap panaskan, making sedap. Sebab rempah dia makin sebati smile emoticon
-Jangan jadikan Ramadhan bulan untuk kita meraikan nafsu makan-
Najwa hamali
Bachelor of Dietetics (hons)

SIAPA SAYA

My photo
Tasek Gelugor, Pulau Pinang, Malaysia
Puteri sulung dan tunggal kepada Encik Hamali dan Puan Munirah. ::TASKI ABIM:: ::SEK KEB TASEK GELUGOR:: ::SEK MEN SAINS RAJA TUN AZALAN SYAH(SERATAS):: ::ALLIED HEALTH SCIENCES, CFSIIUM:: :: BACHELOR OF DIETETICS IIUM '11-'15
SAYA SAYANG ANDA SEMUA KERANA ALLAH

MEREKA KATA....

Get widget here

Blog Archive